top of page
Duyurular

Projemiz 4-8 Åžubat 2019 tarihleri arasında baÅŸarı ile gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Projemize destek veren tüm hocalarımıza, katılımcılarımıza ve desteklerini esirgemeyen herkese çok teÅŸekkür ederiz.

​

​

Proje facebook sayfası

​

​

​

​

​

​

​

Projenin Amaç ve Kapsamı

Amaç

Yürürlükteki Fen Bilgisi ÖÄŸretmenliÄŸi Lisans Programlarında öÄŸretim ortamının temel bileÅŸenlerinden olan yöntem ve materyal ile ilgili dersler farklı zamanlarda verilmekte, yöntem-materyal entegrasyonuna iliÅŸkin açık bir eÄŸitim içeriÄŸine yer verilmektedir. Ayrıca 2018’de güncellenen programlarda ise “alana özgülük” vurgusuna birçok kez gerek yöntem ve teknikler bazında gerekse materyal bazında rastlanmaktadır.

​

Yürürlükteki sistemde eÄŸitim görmüÅŸ 4. Sınıf Fen Bilgisi öÄŸretmen adayları ile NevÅŸehir HBV Üniversitesinde yapılan bir pilot çalışma elde edilen sonuçlar; öÄŸretmen adaylarının fen öÄŸretiminde kullanılan ve etkililiÄŸi bilinen yöntemler ile yine fen öÄŸretiminde tavsiye edilen materyalleri öÄŸretim sürecine uyumlu bir ÅŸekilde entegre etmekte zorlandıklarını göstermiÅŸtir.

​

Bu nedenle yeni sistemde eÄŸitim alma ÅŸansları olmayan, alana özgü yöntem-materyal entegrasyonuna iliÅŸkin bir eÄŸitim almamış ve bu konuda eksiklikleri olası olan öÄŸretmen adayları halen fakültelerde mezun olmayı beklemektedir. Bu nedenle bu eÄŸitim amacı; halen fakültelerde eÄŸitim alan 4.Sınıf Fen ÖÄŸretmen adaylarına, pedagojik alan bilgisinin bir bileÅŸeni olarak alana özgü materyal ve nitelikleri bilgisi kazandırmak, bu tür “materyallerin yine fen bilimlerine özgü güncel yöntemler ile uyumu ve entegrasyonu” konusunda uygulamalı ve teorik eÄŸitim vermektir.

​

Kapsam

​

Dersler (Teorik)

Fen ÖÄŸretimi (Fen ÖÄŸrenme Ortamları ve Sınıfta Fen EÄŸitimi)

Fen ÖÄŸretiminde Karşılaşılan Güçlükler (Fen ÖÄŸretimin Kendine Has Yönleri ve Zorlukları)

Fen ÖÄŸretiminde Temel Beceriler ve Yetkinlikler

Fen ÖÄŸretiminde Yeni Yaklaşımlar (Tavsiye Edilen Güncel ÖÄŸretim Yöntemleri)

Fen ÖÄŸretiminde Geleneksel Materyaller (I-II)

Fen ÖÄŸretiminde GeleceÄŸin Materyalleri (I-II)

Yöntem ve Materyal Entegrasyonu Örnekleri (I,II,III,IV,V)( 5E,3E ve 7E Yöntemleri, Argümantasyona Dayalı Yöntemler, Ä°ÅŸbirlikli Yöntemler, Probleme Dayalı Yöntemler vb.)

Panel: Fen Bilimlerine Özgü ÖÄŸretim Materyalleri

Fen Bilimlerine Özgü ÖÄŸretim materyalinin seçimi ve geliÅŸtirilmesinde dersin doÄŸasının belirleyiciliÄŸi var mıdır?  Varsa materyale nasıl yansımalıdır?

Fizik Kazanımlarına Yönelik Materyallerde Olması Gereken Nitelikler

Kimya Kazanımlarına Yönelik Materyallerde Olması Gereken Nitelikler

Biyoloji Kazanımlarına Yönelik Materyallerde Olması Gereken Nitelikler

Ve diÄŸer Kazanımlara Yönelik Materyallerde Olması Gereken Nitelikler               

Çalıştay: Fen Bilimlerine Özgü Materyal DeÄŸerlendirme

Bir DeÄŸerlendirme RubriÄŸi ve Kontrol Formu Hazırlama; Fen bilimlerine özgü bir materyalin nitelikleri ve fen bilimlerine özgü yöntemler ile entegrasyonu açısından iÅŸlevselliÄŸi nasıl belirlenebilir?

Atölye (Uygulama)

Atölye-I: Materyal Analizi (Fen ÖÄŸretmen Adaylarının Daha Önce Hazırlamış OlduÄŸu Materyallerin EleÅŸtirel Analizi, Revizyonu)

Atölye-II: Yöntem ve Materyal entegrasyonu (Fizik, Kimya ve Biyoloji Kazanımları Ä°le Ä°lgili Materyallerin fen bilimlerine özgü yöntemler ile uyumu)

NevÅŸehir Hacı BektaÅŸ Veli                 Üniversitesi

NevÅŸehir Hacı BektaÅŸ Veli Üniversitesi, 17 Mayıs 2007 tarihînde hizmete giren 17 üniversiteden biridir.

NevÅŸehir Hacı BektaÅŸ Veli Üniversitesi biri ana yerleÅŸke olmak üzere toplam 6 farklı yerleÅŸkede bilimsel faaliyetlerini 7 fakülte, 7 meslek yüksekokulu, 3 yüksekokul, 3 enstitü ve 8 araÅŸtırma ve uygulama merkezi ile sürdürmektedir. Rektörlük Binası, Kapalı Spor Salonu ve tesisleri, Merkezi Derslik, Merkezi Laboratuar, Kongre Merkezi ve EÄŸitim Fakültesinin ek blokları ile 208.800 metre kare kapalı alanıyla fiziki yapılanmasını hızla tamamlamaktadır.

NevÅŸehir Hacı BektaÅŸ Veli Üniversitesi, bilimsel faaliyetleri esas alan geniÅŸ akademik kadrosu, 2017 yılı itibariyle 19 binden fazla öÄŸrencisi, fiziksel ve sosyal imkânlarıyla Türkiye’nin en önemli üniversitelerinden biri olma yolunda hızla ilerlemektedir. Günümüz yükselen deÄŸerleri arasında küreselleÅŸmenin önemi dikkate alındığında yurt dışındaki üniversiteler ile iÅŸ birliÄŸi içerisinde olmanın ve dünyadaki geliÅŸmeleri takip etmenin bir üniversitenin baÅŸarıyı yakalamasında ve sürdürmesinde ne denli gerekli olduÄŸu üniversitemiz tarafından dikkate alınmaktadır. Üniversite ailesinin giderek büyümesi ve fiziki imkânlarının iyileÅŸtirilmesinin yanında yurt dışındaki üniversiteler ile karşılıklı hoca ve öÄŸrenci deÄŸiÅŸimini saÄŸlamak da üniversitemiz tarafından önem verilen bir konudur. NevÅŸehir Hacı BektaÅŸ Veli Üniversitesi olarak uluslararası bir üniversite olma hedefiyle yola çıktık. . Genç bir üniversite olmamıza raÄŸmen elde ettiÄŸimiz bu baÅŸarı bizim için bir gurur vesilesidir. Azimle ortaya koyduÄŸumuz bu çalışmalar neticesinde artık yurt dışında ortak arayan deÄŸil; ortak olunmak istenen bir üniversiteyiz.

Kapadokya

Kapadokya bölgesi, doÄŸa ve tarihin dünyada en güzel bütünleÅŸtiÄŸi yerdir. CoÄŸrafik olaylar Peribacaları'nı oluÅŸtururken, tarihi süreçte, insanlar da, bu peribacalarının içlerine ev, kilise oymuÅŸ, bunları fresklerle süsleyerek, binlerce yıllık yaÅŸlı medeniyetlerin izlerini günümüze taşımıştır.

​

 

Roma Ä°mparatoru Augustus zamanında Antik Dönem yazarlarından Strabon 17 kitaplık 'Geographika' adlı kitabında (Anadolu XII,XIII,XIV) Kapadokya Bölgesi'nin sınırlarını güneyde Toros DaÄŸları, batıda Aksaray, doÄŸuda Malatya ve kuzeyde DoÄŸu Karadeniz kıyılarına kadar uzanan geniÅŸ bir bölge olarak belirtir.

Bu günkü Kapadokya Bölgesi NevÅŸehir,Aksaray, NiÄŸde, Kayseri ve KırÅŸehir illerinin kapladığı alandır. Daha dar bir alan olan kayalık Kapadokya Bölgesi ise Uçhisar, Ürgüp, Avanos, Göreme, Derinkuyu, Kaymaklı, Ihlara ve çevresinden ibarettir.


Kayalara oyulmuÅŸ geleneksek Kapadokya evleri ve güvercinlikler yörenin özgünlüÄŸünü dile getirirler. Bu evler 19. yüzyılda yamaçlara ya kayaların yada kesme taÅŸtan inÅŸa edilmiÅŸlerdir.

Bölgenin tek mimarı malzemesi olan taÅŸ yörenin volkanik yapısından dolayı ocaktan çıktıktan sonra yumuÅŸak olduÄŸundan çok rahat iÅŸlenebilmekte ancak hava ile temas ettikten sonra sertleÅŸerek çok dayanaklı bir yapı malzemesine dönüÅŸmektedir.Kullanılan malzemenin bol olması ve kolay iÅŸlenebilmesinden dolayı yöreye has olan taÅŸ iÅŸçiliÄŸi geliÅŸerek mimari bir gelenek halini almıştır. Gerek avlu gerekse ev kapılarının malzemesi ahÅŸaptır.


 

bottom of page