top of page

Amaç

Kapsam

Yürürlükteki Fen Bilgisi ÖÄŸretmenlisi Lisans Programlarında öÄŸretim ortamının temel bileÅŸenlerinden olan yöntem ve materyal ile ilgili dersler farklı zamanlarda verilmekte, yöntem-materyal entegrasyonuna iliÅŸkin açık bir eÄŸitim içeriÄŸine yer verilmektedir. Ayrıca 2018’de güncellenen programlarda ise “alana özgülük” vurgusuna birçok kez gerek yöntem ve teknikler bazında gerekse materyal bazında rastlanmaktadır.

​

Yürürlükteki sistemde eÄŸitim görmüÅŸ 4. Sınıf Fen Bilgisi öÄŸretmen adayları ile NevÅŸehir HBV Üniversitesinde yapılan bir pilot çalışma elde edilen sonuçlar; öÄŸretmen adaylarının fen öÄŸretiminde kullanılan ve etkililiÄŸi bilinen yöntemler ile yine fen öÄŸretiminde tavsiye edilen materyalleri öÄŸretim sürecine uyumlu bir ÅŸekilde entegre etmekte zorlandıklarını göstermiÅŸtir.

​

Bu nedenle yeni sistemde eÄŸitim alma ÅŸansları olmayan, alana özgü yöntem-materyal entegrasyonuna iliÅŸkin bir eÄŸitim almamış ve bu konuda eksiklikleri olası olan öÄŸretmen adayları halen fakültelerde mezun olmayı beklemektedir. Bu nedenle bu eÄŸitim amacı; halen fakültelerde eÄŸitim alan 4.Sınıf Fen ÖÄŸretmen adaylarına, pedagojik alan bilgisinin bir bileÅŸeni olarak alana özgü materyal ve nitelikleri bilgisi kazandırmak, bu tür “materyallerin yine fen bilimlerine özgü güncel yöntemler ile uyumu ve entegrasyonu” konusunda uygulamalı ve teorik eÄŸitim vermektir.

Dersler (Teorik)

Fen ÖÄŸretimi (Fen ÖÄŸrenme Ortamları ve Sınıfta Fen EÄŸitimi)

Fen ÖÄŸretiminde Karşılaşılan Güçlükler (Fen ÖÄŸretimin Kendine Has Yönleri ve Zorlukları)

Fen ÖÄŸretiminde Temel Beceriler ve Yetkinlikler

Fen ÖÄŸretiminde Yeni Yaklaşımlar (Tavsiye Edilen Güncel ÖÄŸretim Yöntemleri)

Fen ÖÄŸretiminde Geleneksel Materyaller (I-II)

Fen ÖÄŸretiminde GeleceÄŸin Materyalleri (I-II)

Yöntem ve Materyal Entegrasyonu Örnekleri (I,II,III,IV,V)( 5E,3E ve 7E Yöntemleri, Argümantasyona Dayalı Yöntemler, Ä°ÅŸbirlikli Yöntemler, Probleme Dayalı Yöntemler vb.)

Panel: Fen Bilimlerine Özgü ÖÄŸretim Materyalleri

Fen Bilimlerine Özgü ÖÄŸretim materyalinin seçimi ve geliÅŸtirilmesinde dersin doÄŸasının belirleyiciliÄŸi var mıdır?  Varsa materyale nasıl yansımalıdır?

Fizik Kazanımlarına Yönelik Materyallerde Olması Gereken Nitelikler

Kimya Kazanımlarına Yönelik Materyallerde Olması Gereken Nitelikler

Biyoloji Kazanımlarına Yönelik Materyallerde Olması Gereken Nitelikler

Ve diÄŸer Kazanımlara Yönelik Materyallerde Olması Gereken Nitelikler               

Çalıştay: Fen Bilimlerine Özgü Materyal DeÄŸerlendirme

Bir DeÄŸerlendirme RubriÄŸi ve Kontrol Formu Hazırlama; Fen bilimlerine özgü bir materyalin nitelikleri ve fen bilimlerine özgü yöntemler ile entegrasyonu açısından iÅŸlevselliÄŸi nasıl belirlenebilir?

Atölye (Uygulama)

Atölye-I: Materyal Analizi (Fen ÖÄŸretmen Adaylarının Daha Önce Hazırlamış OlduÄŸu Materyallerin EleÅŸtirel Analizi, Revizyonu)

Atölye-II: Yöntem ve Materyal entegrasyonu (Fizik, Kimya ve Biyoloji Kazanımları Ä°le Ä°lgili Materyallerin fen bilimlerine özgü yöntemler ile uyumu)

bottom of page